lauantai 16. syyskuuta 2017

Syyskuun synttärit





Näin syyskuussa synttäreitään viettävät kaksi veljenpoikaani. Eetu on ensimmäinen ja Justus toisiksi viimeisin "täditettäväni". Mahtavat pojanviikarit kertakaikkiaan. :) En melkein usko että Eetukin on jo kymmenen vuotta vanha!

Pojat ovat perinteisesti tilanneet juhliinsa täytekakun minulta. Keväällä tuli ilmi että täytekakku ei ole laisinkaan Eetun mieleen...eikä edes juustokakku. Kuivakakuista hän pitää kovasti. Toukokuussa juhlimme 93v mummumme syntymäpäiviä ja sinne tein tällaisen pitsillä koristellun mokkapalan: KATSO TÄSTÄ! Katselin kuinka se pala toisensa jälkeen maistui aivan kaikille lapsille. Rohkeninkin ehdottaa nyt koristeltua mokkapalaa synttärisankareille täytekakun sijaan. Koristeeksi mitä pojat tahtovat. Mitä muuta konemiehiltä voi odottaa kuin kaivurin ja mopon? :D




Koneisiin otin mallia netin värityskuvista, oikeista kuvista ja loput sävelsin päästäni. Kuviot on tehty pikeerillä. Moottoripyörä on vähän tarkempi, koska siinä oli tuhat pientä osaa ja yritin saada edes murto-osan niistä näkyviin. Vasta kun tein "urat" mopon renkaisiin, alkoi se näyttää oikealta moottoripyörältä. 

Kaivurin lähtökuvakin oli paljon simppelimpi. Mutta yritin pitääkin asian selkeänä. Kuvassa mättää se että telat on tehty kolmiulotteisesti, kaikki muu ei. Arvasin jo tätä tehdessäni että veljeni, joka on tosi hyvä kolmiulotteisesti piirtäjä ja hahmottaja, huomaa virheen. No tietenkin hän leikillään mainitsi asiasta! :D

PIKEERI

1 munanvalkuainen
1,5dl tomusokeria
tippa etikkaa
pastaväriä

Vaahdota valkuaista, tomusokeria ja etikkaa kulhossa sähkövatkaimella n. 3-4 minuuttia valkeaksi ja kuohkeaksi. Värjää tarpeesi mukaan pastavärillä.


MUSTA PIKEERI

HUOM! Tee edellisenä päivänä tai monta tuntia aiemmin ja sälytä kelmun alla. Muuttuu mustemmaksi kun saa seistä rauhassa!

2 pienen munan valkuaista
3-4 tippaa sitruunamehua/etikkaa
2-3dl tomusokeria
1dl kaakaojauhetta
mustaa pastaväriä

Vaahdota valkuaisia, etikkaa ja sokeria kulhossa sähkövatkaimella. Lisää kaakao. Vaahdota 3-4 minuuttia kuohkeaksi. Värjää mustaksi.



Tämän mokkapalaohjeen on minulle vinkannut siskoni. Se kuuluu nyt tärkeimpiin resepteihini. Alkuperäinen ohje on tässä. Kopioitu suoraan Kotikokin sivulta. Minä vain laitoin omaan kuorrutteeseeni lisäykseksi 1,5tl karamelliaromia.

5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
200 g voita
dl vettä
4-5 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl suolaa
1 dl kermaviiliä (tai esim. maustamatonta jogurttia)
2 kpl kananmunia
kuorrutus
50 g voita
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
tomusokeria
keitettyä kahvia tai espressoa
pinnalle esim. nonparelleja, kookoshiutaleita tms.


 Sulata voi kattilassa ja lisää siihen kaakaojauhe, suola ja vesi. Kiehauta ja jätä jäähtymään. Laita sillä aikaa uuni 200 asteeseen kuumenemaan. Sekoita kaikki pohjan kuivat aineet keskenään. Kaada jäähtynyt voi-suola-vesi-seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi. Lisää kermaviili ja kananmunat. Sekoita vielä tasaiseksi ja kaada sitten taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista kypsäksi noin 20 min. Ota pohja pois uunista ja pistele sen pinnalle haarukalla "ansoja" kuorrutteelle. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Valmista kuorrutus sulattamalla voi ja lisäämällä siihen kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Kahvin ja tomusokerin määrän voi päättää oman maun mukaan kuinka paljon kuorrutetta haluaa, itse laitan aina vähintään ison paketillisen (500g) tomusokeria ja kahvia/espressoa sen mukaan että kuorrutuksesta tulee sopivasti levittyvää mutta ei liian löysää ettei kaikki kuorrute valu pohjan reunojen yli. Levitä kuorrute nopeasti pohjan päälle ja lisää koristerouheet ennenkuin kuorrute kovettuu. Leikkaa paloiksi vasta kun kuorrute on kunnolla kovettunut. Mokkapalat mehevöityy jääkaapissa säilytettäessä ja pakasteesta otetut mokkapalat vie kielen mennessään! 

Kaksi pellillistä ettei vain lopu kesken.


Kesälomareissulla ostin Rovaniemen Confetista upeat uutuuskimallepulverit. Hopean ja kultaisen väriset Rolkemin efektitomuvärit. Kun jauhetta sekoittaa kirkkaaseen alkoholiin, syntyy metallimaalia. Sillä tehostin kuvioita ja tekstejä. Muutaman tunnin kuivunutta pikeeriä voi mainiosti maalata kunhan ei "jynssää" liikaa. Ja alkoholi kyllä haihtuu samaa vauhtia pois kun maali kuivuu. Lapset voivat huoletta siis syödä näin koristeltuja juttuja.

Kromattu pakoputki ja kullatut vanteet.


Lisää kuvateksti

Tässä kuvaa juhlapöydästä. Tarjolla oli mm. maukkaita täytettyjä leipiä, useampaakin eri sorttia ja keitettyjä viiriäisen munia.




 Kakunleikkuu oman nimen kohdalta. Molemmilla sujui hienosti! Justus tosin oli sitä mieltä että hän haluaa leikata mopon lautaselleen, eikä aloittaa tylsästi reunasta. :D


Pieni pala rengasta mukaan!
 Koen onnistuneeni, koska pojat hakivat isot palat lisää. Ja miksikäs ei mokkapala maistuisi. Onhan se hyvää... lähestulkoon Suomen kansallisleivonnainen heti pullan jälkeen. :D



Lahjaksi päätyi tällä kertaa omaräveltämää vain toiselle pojista, kun taas jälleen kerran havahduin aiheeseen aivan liian myöhään. Ajattelin että teen Eetulle yhteensopivan setin. Hupparin ja sisä/ulko/seikkailuhousut. Justukselle jotkut kivat pöksyt. Ajankäyttöni oli jälleen päin hevonkuusta ja kivat pöksyt jäivät tekemättä. No eihän se tarvii synttäri olla että voi lapsille vaatteita väkertää. 


Tämän hupparin ja housujen kaavat uusimmassa Ottobre -lehdessä. Syksy 2017. Paitaan on käytetty Compass -nimistä kaavaa ja hupun siihen muokkasin mallista Salty Wind. Kankaana on harmaa joustocollege, vihreä joustofrotee ja musta trikoo. Tikkauksiin kontrastivärinen lanka...sama vihreä siis. Housujen malli on Wanderer. Kankaana joustava farkku. En oo ihan tyytyväinen housuihin. Ne näyttävät järjettömän isoilta vyötäröltään ja kuminauha, jota käytin ei ollut ihan oikeanlaista. Mallissa käskettiin keskitikata vyötärökaitale, mutta luulen että kuminauha olisi lopullisesti kuollut, jos sen olisin tehnyt. Mallissa on vyötäröllä kiristystampit, mutta luulen että nekään eivät riitä kiristämään tarpeeksi. Lisäsin sitten ekstravyölenkkejä kunnon vyötä varten. Ajattelin että näissä housuissa voisi olla sisällä ja välihousujen kanssa ulkoilla tai tehdä hommia verstaalla. Lahje tässä mallissa on leveä, mutta kiristettävissä tarranauhalla. Näin saappaat tai pitkävartiset kengät on helppo pukea lahkeen alle. 


Mun mahtavassa ompelukoneessa on ihan ohjelma koristetrenssin ompeluun.

Hupparin hupun nyörin tein tällätavalla erilailla kuin ennen. Kuminauha ja stopperi, joiden avulla huppu kiristetään. Kuminauhan toinen pää kulkee kujan sisällä ja on ommeltu pääntiellä hyvin kiinni.

Lisää kuvateksti
Tässä näkyy housujen lahkeiden rakenne. Tarrat auki, niin lahje on leveä, tarra kiinni niin lahje on suora.


Takaa. Melkein kaikki edestä otetut kuvat epäonnistu.


Kaverit yhdessä tai erikseen! :)

Tämä Hartolan markkinoilta löydetty paita lähti myös Eetun pakettiin.

Ja tässä Justukselle samoilta markkinoilta työkonepaita. Sampsukan kojusta.


Juuri ennen kekkereille lähtöä päätin pikatekaista kortit. Näiden tekemiseen meni ehkä minuutti. :D Pyöreä vihreä kartonki, siihen mustaa teippiä tieksi ja autotarroja päälle. Lapsikin osaisi! :D






NIIN KOVASTI ONNEA MUN RAKKAILLE MURUSILLE! :)

2 kommenttia:

  1. Kyllä uskoisi että synttärisankari on iloinen näistä kaikista mitä olet väsännyt.

    VastaaPoista