sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Härkäpapuvohvelit savuporotäytteellä


Sain työkaveriltani aivan mahtavan kokoisia härkäpavun palkoja! En ole ikinä tuollaistakaan nähnyt, mutta heti olen kyllä kiinnostunut. Jos vaikka itsekin ensi kesänä laittaisin kasvimaalle...koska ovat kuulema helppoja kasvatettavia! :D

Pavut aukesivat samaan tapaan kuin herneet... siis teräsherneet. :D Palkojen sisällä oli 4-5 suurta valkeaa papua. Yhteensä näistä neljästä palosta sain 18 papua.  




 Kesällä kun olin fillaroimassa Hartolan Ladun järjestämän kesäpyöräilyn koodeja, niin yhdellä Sysmän lenkillä satuin piipahtamaan Rantalan mansikkatilalla, ja siellä nautin kahvin kanssa herkullisen härkäpapuvohvelin savuporotäytteellä. Se oli namia! He käyttivät vohveleihinsa ilmeisesti härkäpapujauhoa, mutta minä halusin kokeilla osaisinko tehdä vastaavaa tuoreista pavuista. Otin haasteeksi matkia annoksen, ja ihme kyllä, maku ja ulkonäkö oli aikalailla sama! :)


HÄRKÄPAPUVOHVELIT

18 härkäpapua
5dl maitoa
2 kananmunaa
3-4dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1,5-2dl juustoraastetta
25g sulatettua voita
maun mukaan suolaa
1tl sokeria

Keitä pavut suolatussa vedessä n. 5 minuuttia. Jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä. Kuori pavut tekemällä "nahkaan" pieni reikä ja puristamalla vihreä sisus siitä ulos. Soseuta pavut maitotilkkasen kanssa ihan sileäksi esim. sauvasekoittimella. Lisää loppu maito. Ainakin mulla seos oli tässä vaiheessa kauniin vihreää. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset taikinaan ja vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää taikinaan jauhot, leivinjauhe, juusto, suola, sokeri ja voi. Sekoita tasaiseksi ja nostele viimeiseksi joukkoon valkuaisvaahto, niin että saat tosi kuohkean vohvelitaikinan. Anna turvota hetkinen ja paista sitten vohveliraudalla voissa rapeiksi vohveleiksi.

Alkuperäisissä vohveleissa ei varmaan ollut juustoa, mutta satuin nyt lisäämään, eikä lopputulos ollut huono. Ja silti näitä pystyi syömään myös mansikkahillon kanssa! :D
 
 
Keitetyt, kuoritut pavut

SAVUPOROTÄYTE

200g ranskankermaa 
(saa laittaa enemmänkin, jos tykkää kermaisesta!)
1pss poron kylmäsavurouhetta
 1 iso puna- tai keltasipuli
2-3 maustekurkkua
n. 1tl sokeria tai juoksevaa hunajaa
Pippuria
Persiljasilppua

Silppua sipuli ihan pieneksi ja kuutioi maustekurkut. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna maustua jääkaapissa. Tarjoile juuri paistetun vohvelin ja tuorekurkkupalasten kanssa.

Herkkua! :)



2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä! Maistuis varmaan mullekin =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkenen epäillä että oltais molemmat syöty ittemme kipeeks. Kiitos ihanista pavuista! :) <3

      Poista