tiistai 19. syyskuuta 2017

Syksyinen hedelmäkorikakku


Näin syksyllä on toisen kummitätini syntymäpäivä. Hän täytti pyöreitä ja tilasi minulta kakun synttärikahvin kaveriksi. Toinen kummitätini täytti omat pyöreänsä kesällä ja silloin tein hänelle marjakorikakkuja. Jotenkin mua kutkutti ajatus tehdä taas tällainen kori, mutta koristeeksi ja täytteeksi tällä kertaa syyssesongin antimia.


Kakku on päärynä-suklaakakku. Pohjana on mehevää kaakaokakkupohjaa ja täytteenä äitini ihanaa oman pihan päärynähilloa, inkivääri-kanelisiirapissa keitettyjä päärynäpaloja, päärynämoussea, suklaatäytettä ja daimtäytettä.


Kuorrutus on sveitsiläistä suklaamarenkivoikreemiä. Koripinta on tehty koripunostyllalla. Mielestäni melko helppo, mutta näyttävä pursotusmalli. Selkeästi selitettynä täällä: Kinuskikissan pursotusmalleja.

Koristeena on päärynöitä, omenoita, luumuja, ananaskirsikoita, marja-aroniaterttuja, pihlajanmarjaterttuja, pensasmustikoita ja kesän viimeiset vadelmat. Kakku näyttää siltä että se on tullu "ihan puskista" :D



Syksyn leiskuvia värejä



INKIVÄÄRI-KANELIPÄÄRYNÄT 

6 isohkoa päärynää
5dl päärynämehua
n. 7cm pätkä tuoretta inkivääriä
(kanelitanko)
1,5 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
3 kukkurallista ruokalusikallista fariinisokeria 
...ja maun mukaan lisää 

Kuori ja kuutioi päärynät. Kuori ja viipaloi inkivääri. Keitä mehua, mausteita ja sokeria muutama minuutti. Lisää päärynät ja anna porista niin kauan että päärynät kypsyvät, mutta pysyvät vielä hienosti muodossaan. Siivilöi liiat liemet pois ja levitä päärynät tarjottimelle jäähtymään.



 

Niin herkkuja päärynäpaloja. Näitä levitin päärynähillon kera joka väliin.

Pohjan ohje täällä. Kaksin-kolminkertaista se ja paista siitä kaksi kakkupohjaa, jotka halkaiset kahteen osaan. Syntyy siis neljä kakkulevyä. Keskimmäiset kakkulevyt voivat olla aika ohkaisetkin. Kakkua kostutin päärynämehulla kevyesti.
 

Väli nro 1, päärynämousse. Sisältäen kermaa, tuorejuustoa, äidin päärynähilloa, päärynäsosetta, liivatetta, päärynöiden keitinlientä, päärynäaromia, vaniljakreemijauhetta, sokeria ja vaniljaa. Tarkkaa ohjetta en voi antaa, koska tuli kaadeltua aineksia aikalailla arviosta. 

Väli nro 2.  Suklaatäyte. 2,5dl Kermaa, 200g tuorejuustoa, 120g sulatettua tummaa suklaata, sokeria ja vaniljaa, esim. vaniljasokeria.

Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto ja lisää siihen suklaa ja vaniljasokeri. Nostele joukkoon kermavaahto ja mausta sokerilla.


Väli nro. 3. Daimtäyte. 2,5dl Kermaa, 200g kinuskituorejuustoa, n. 4 pikkupatukkaa rouhittua daimia, sokeria ja vaniljaa.

Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto ja lisää siihen vaniljasokeri. Nostele joukkoon kermavaahto ja lopuksi daimrouhe. Mausta sokerilla sopivaksi. 


 Suklaakreemin ohje löytyy täältä.


Onneksi mulla oli tuollainen ihanan syksyinen tarjotinkin. Kakusta tuli ihan kiva. Päivänsankari ja vieraat tykkäsivät. Ja itsekin ihastuin tähän päärynän ja suklaan liittoon. 

Ja tietenkin kakkua oli vaikea leikata koristelun takia. Sehän on päivänselvää. Muttakun se mun mielestä oli juuri tämän kakun juju. Lautaselleen saattoi saada vaikka puolikkaan omenan. Kakun viereen laitoin lautasen mihin kaikki "syömäkelvoton" voidaan nostaa. Olen sitä mieltä että nuo karvan verran raa-at aroniat oli aika pahoja. Pihlajat vielä menee. Kyllä, ovat kirpeitä, mutta ei se mua hirveästi vaivaa.


Kakku ja kasa koristeita. :D

Kuva kahvipöydästä. Kakkua jäi, mutta päivänsankari väitti että se ei ole ongelma. ;D


 OIKEIN PALJON ONNEA KUMMITÄDILLENI! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti