sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Eurovision Song Contest 2020 Rotterdam



Vuosi alkaa jälleen huipentua. Euroviisut lähestyvät kovaa vauhtia. Viisut kisataan tänä vuonna Alankomaissa, Rotterdamissa. Viisujen 2020 slogan on "Open Up". Kisojen logo on koostettu kaikista 41 osallistujamaan lippujen väreistä ja näiden maiden debytointivuosista. Suomikin on siis "mainittuna" logossa!


Logo on mukavan värikäs ja siinä on hauska ajatus taustalla. Jossei ajatusta tiedä niin logo voi kyllä vaikuttaa vähän hassulta..
Alla on pieni selitys logon ideasta:


Suomea kisassa edustaa Aksel Kankaanranta. Hän selvisi voittajaksi Uuden Musiikin Kilpailusta. 

UMK oli tänä vuonna visuaalisesti ja äänimaailmaltaan upea! Kisoihin oli panostettu ja ne tehtiin tyylikkäästi. 6 artistia oli tosi hyvä juttu edellisen kutsuvierasartistisysteemin sijaan. En sano että Saara Aalto tai Darude olisivat olleet huonot artistivalinnat, mutta enemmän on aina enemmän! Kristan aloitusshow oli upea, ja se soi vieläkin päässäni. Kaikenkaikkiaan miellyttävää katseltavaa. Hyvä Yle!


Toivoin Erika Vikmanin Cicciolinan voittavan. Kappale ja Erika olisi ollut juuri sitä mitä Euroviisut kaipaavat. Juuri sellaista hauskaa ja hyväntuulista pilke silmäkulmassa menoa mitä coronaviruksen ynnä muiden ikävien uutisten runtelema eurooppa tarvitsee. Kerrankin kun meillä olisi ollut laajalti erittäin positiivista huomiota saanut, suomenkielinen kappale, niin sitten sitä ei valitakaan. Yleisöäänestyksen Erika onneksi voitti, mutta juryt olivat eri mieltä.


En sano että Aksel olisi huono. Hänellä on hyvä ääni. Aion tukea ja kannustaa häntä täydestä sydämestäni. Hän on varmasti turvallinen ehdokas meille. Finaaliin pääsemme varmasti yhtä varman epävarmasti kuin aina ennenkin, oli meillä ehdokkaana kuka tahansa. Siis peukut pystyyn! Hyvä Aksel!! <3

..mutta silti kirvelee..

Sosiaalisessa mediassa (ja myös omassa kotikatsomossamme) olen monen kuullut sanovan ettei suomenkielellä pärjää ulkomailla. Olen aivan eri mieltä. Cicciolina-pöhinän tuoksinnassa tuli viimeistään selväksi että eurooppalaiset olivat aivan ihastuneita eksoottiseen ja kauniiseen kieleemme. Ja miksi sitten Ranska, Italia, Espanja ja vaihtelevasti monet muut maat voivat lähettää omalla kielellään kappaleen ja porukka rakastaa? Miksei muka suomea voisi rakastaa? Esim. Portugalin Salvador Sobral 2017 : oma kieli, voitto, voimassa oleva nykyajan piste-ennätys ..enkä minä ainakaan ymmärtänyt sanaakaan! Silti pidin siitä että he lauloivat omalla kielellään. Mielestäni viisut ovat erinomainen alusta esitellä eri kieliä, kulttuureja ja maita.

Ja toinen asia mikä somessa sai minut surulliseksi oli kun luin joidenkin äänestäneen randomisti vain jotakuta, ettei vaan se toinen missään nimessä voittaisi. Siis mitä?! :'( 
Eikö tallaisissa kilpailuissa äänestetä juuri sen takia omaa suosikkiaan, että hän voittaisi? Ei ketään muuta sabotaasitarkoituksissa. Minusta tällainen ajattelutapa on todella väärin ja ilkeää. Itse ainakin ilolla äänestin Erikaa, vain siksi että pidin hänestä ja toivoin että hän voittaisi.

Muutoinkin somessa ja lehdissä on ollut raakaa tekstiä mm. UMK:n lopputuloksista ja Aksel Kankaanrannan pärjäämisestä viisuissa. Juuri nyt kun meidän pitäisi tukea häntä eikä lietsoa negatiivisuutta. Toki jokaisella on oikeus mielipiteeseensä...


Mutta sitten päästään itse kisakappaleisiin käsiksi...

Laitan kappaleet järjestykseen tämänhetkisen fiiliksen mukaan. Katsotaan myöhemmin muuttuuko makuni :D Nämä ovat siis omia mielipiteitäni ja ne yleensä muuttuvat ajan kuluessa! Yleensä parempaan suuntaan... Joihinkin kappaleisiin laitan alle videon ja toisiin laitan maan nimeen linkin, jota klikkaamalla pääset käsiksi kyseiseen biisiin.

Ehdottomasti parhaat saavat 5 pistettä, tosi tosi hyvät 4 pistettä ja ihan ok-biisit 3 pistettä. Ne joista en kovin paljoa pidä saavat 2 pistettä ja täysin kamalat tai muita ahdistusoireita aiheuttavat saavat 1 pisteen. Puolikkaat pisteet ovat sallittuja, mutta niistä mainitaan erikseen kappaleen yhteydessä.



VIISI PISTETTÄ:


ISLANTI -  Daði og Gagnamagnið - Think About Things
Tästä kappaleesta pidän koko ajan vain enemmän ja enemmän. Kappale ja sen esittäjät ovat hauska, erilainen ja mielenkiintoinen paketti. Tulen tästä hyvälle tuulelle. Soittimetkin ovat tosi hauskat. Toivon heille voittoa. Nyt olisi jo Islannin aika! 





LIETTUA - The Roop - On Fire
Jes! Tätä tarvittiin! Hauskasti vähän outo biisi. Jumalainen ääni ja ulkonäkö laulajalla. Sanat ovat rohkaisevat ja voimaa antavat. Lisäksi vielä kiva tanssi. Avot! 


UKRAINA - Go_A - Соловей
Ymmärrän että joku voi pitää laulajien ääntä ja laulutyyliä ärsyttävänä, mutta minusta se kuulostaa aivan mahtavalta! Ja kappale linnunsirkutuksineen ja lopun sähkökitaroineen on upea. Hieno modernisoitu kulttuurimatka Ukrainaan!




NELJÄ PISTETTÄ

 GEORGIA - Tornike Kipiani - Take Me As I Am
Miellyttävän erilainen kappale. Kiva raspiääni. Olen aistivinani tässä jotain rock-vibojakin. Sanat laittavat miettimään miten kohdella toista ja ne voi kohdistaa itselleenkin.

"Ole paras versio omasta itsestäsi mielummin, kuin huono kopio jostakin toisesta!"
Conchita Wurst


MOLDOVA - Natalia Gordienko - Prison
Ah! Ihana kappale. Juuri tällaista korvani kaipaavat. Palaset ovat kohdallaan. Tykkäsin hänestä jo vuonna 2006 kun hän esiintyi Arseniumin kanssa kappaleella "Loca". 4,5 pistettä.


POHJOIS-MAKEDONIA - Vasil - You
Ihanaa, haitari! Pidän tästä tosi, tosi paljon! 4,5 pistettä! Oletettavasti kohta tämä nousee vitoseen. ...mutta videossa on kyllä tosi paljon samaa kuin viime vuoden Sveitsillä.



VENÄJÄ - Little Big - Uno
4,5 pistettä! Tunnustan etten aikaisemmin ole kuullutkaan tästä ilmeisen suositusta venäläisestä yhtyeestä. Mutta onneksi kuulin nyt! Heidän biisinsä ovat vieneet mut täysin mennessään. Oon aivan "pähkinöinä" heistä! :D Tämä viisuihin heidän tekemänsä kappale on oikein hauska, mutta ei niin hyvä kuin monet aikaisemmat biisit. Letkeä lattarisvengibiisi. Varsinkin ensimmäisellä kuuntelukerralla mietin että onpa itseään toistava biisi, mutta nyt korvani on tottunut ja kappale on oikein kiva. Hauska ja sopivan pirteä. Muista Little Big -biiseistä esim. Faradenza -kappale on just mun tyylinen ja Polyshko Polye -kappaleesta olen saanut sitkeän korvamadon. :D



NORJA - Ulrikke - Attention
Kaunis ja mahtipontinen. Ei ollut oma voittajasuosikkini Norjan karsinnoissa. Olisin halunnut Rein Alexanderin voittavan. Mutta näinkin on hyvä :)

PUOLA - Alicja - Empires
Lasketaanko tämä voimaballadiksi? Jos niin tämä on ainakin vuoden paras sellainen! Ulrikke tulee heti perässä. Vähän James Bond -vibojakin? Hieno kappale!

ESPANJA - Blas Cantò - Universo
Ehdottomasti paras suurista rahoittajamaista. Toisiksi paras omalla kielellä lauletuista. Kiva kappale jota fiilistellä.






KOLME PISTETTÄ

ISRAEL - Eden Alene - Feker Libi
Pirteä ja iloinen kappale. Tuo kappaleen syntikkapompotus palauttaa lapsuusmuistoihin. Jotain ysäriä...



ITÄVALTA - Vincent Bueno - Alive 
Kiva, menevä biisi. Helppo kuunnella.


KREIKKA - Stefania - SUPERG!RL
 Ensin ajattelin tämän olevan tylsä, mutta ajan kanssa kappale on tullut paremmaksi. 3,5 pistettä.


 SERBIA - Hurricane - Hasta La Vista
Kiva menevä ralli. Puhdasta WomanPoweria! 3,5 pistettä.

LATVIA - Samanta Tina - Still Breathing
Jännä, uudenlainen kappale. Mielenkiintoiset asusteet ja "tolupullotehosteet" taustalaulajilla. Siivouspäivän biisi :D


AZERBAIJAN - Efendi - Cleopatra 
Tämä kappale saattaa vielä nousta listallani, mutta nyt laitan sen tähän. Kappaleessa on kiva tuo ärrää korostava cleopatra -huuto, mutta jotain sellaistakin on mistä en vielä tykkää, esim. tuo ihme murina ennen kertsiä.. Mutta luulen että tämä tulee nousemaan neloseen... 3,5 pistettä


SAKSA - Ben Dolic - Violent Thing
Aivan ok. Saa rauhassa soida taustalla, eikä tarvitse vaihtaa biisiä ennen aikojaan.

SAN MARINO - Senhit - Freaky!
Tanssijalka vipattamaan ja bileet pystyyn! Sopiva kappale tällaiselle friikille kuin minä. Sen lisäksi että koen olevani henkeen ja vereen euroviisufriikki, olen myös kivifriikki. Kiviä pitää kerätä kaikkialta maailmasta mukaan ja niitä on hyllyt, purkit, kaapit ja taskut täynnä! Kaveritkin kantaa mulle kiviä. :D

MALTA - Destiny - All Of My Love
Ei mielestäni järin hyvä, muttei huonokaan. Kappaleessa on svengiä! Ei jätä mua kylmäksi mutten tällä riittävästi lämpiäkään. Näkisin hänet bailaamassa Ruotsin Mamasien kanssa!

RUOTSI - The Mamas - Move
Tylsää...samalla mennään kuin viime vuonna! Ovathan Mamat kauniit, itsevarmat naiset, mutta meno on ihan kopiota edellisestä kerrasta. Mutta kyllähän tämän kuuntelee. Hallelujaa ja käpälät ilmaan...



Tässä välissä voin kertoa että olen oppinut itsestäni viisuihmisenä uuden asian. Huomasin että pidän erityisen kovasti siitä jos kappaleessa kuuluu sormien napsutusta, rytmin taputusta tai muuta kehon äänellä tehtyä rytmikoukkua. Se saa tylsemmänkin kappaleen paremmaksi. Nostaa mm. kahta edellä mainittua kappaletta huomattavasti.

BULGARIA - Victoria - Tears Getting Sober
Jännä kappale. Tulee jokin Disney-musikaali tai leffa mieleen. Rauhalliseksi kappaleeksi oikein hyvä. Nuo "vanhanaikaisilta" kuulostavat hyminät ovat mainiot!




BELGIA - Hooverphonic - Release Me
Kaunis kappale. Jostain syystä tulee Mariska ja Pahat Sudet mieleen. 

SUOMI - Aksel Kankaanranta - Looking Back



VIRO - Uku Suviste - What Love Is
Ihan ok...

AUSTRALIA - Montaigne - Don't Break Me

Viime vuonna Australia lähetti ilma-akrobaatin ja tänä vuonna pellen jolla näyttäisi olevan jokin hätä ja paniikki päällä. Melkoinen sirkus siis! Australian karsinnoissa olisi ollut tarjolla myös intiaani tai katosta roikkuvia musikantteja. Kappale varmasti olisi ihan jees, mutta esitys on jotenkin tuskaista katsottavaa. Kauhee hässäkkä!


 TSEKKI - Benny Cristo - Kemama
Toistaiseksi kappale on pieninä annoksina tuottanut vain hyvää mieltä. 

ISO-BRITANNIA - James Newman - My Last Breath
Nyt täytyy kyllä sanoa että kappaleen video on upea. Biisi ei heti sykähdytä. Mutta kolme pistettä videosta :D
 
IRLANTI - Lesley Roy - Story Of My Life
Pirteä biisi. Tuo "nana nana naa naa" on kiva kohta.

SLOVENIA - Ana Soklič - Voda
Kappale syttyy kunnolla eloon vasta kertosäkeessä. Upea ääni laulajalla. MUTTA olisin niiin mahdottoman paljon halunnut että Slovenia olisi lähettänyt bändin nimeltä Inmate kappaleellaan The Salt:




KAKSI PISTETTÄ
 
ALANKOMAAT - Jeangu Macrooy - Grow
Loppua kohti paranee, mutta ei mitenkään mahdottoman ihmeellinen

KYPROS - Sandro - Running
Treenibiisiksi ehkä.. Kertsissä ihme hönkimistä ja mölinää. Pahalla tavalla outo. Ei jää mieleen.

SVEITSI - Gjon's Tears - Répondez-moi
Tämä taas todellakin jää mulle mieleen. Varsinkin tuo kirkukumisosuus. Onko hän ottanut heliumia? Yritän päästä yli myös siitä että kuulen koko ajan kappaleessa laulettavan monta kertaa "foie gras" eli "hanhenmaksa". Oikeasti kappaleessa lauletaan "Pourquoi" eli "miksi?"
Mutta toisaalta hyvinkin kaunis kappale. Ei oikeastaan tylsä ollenkaan. 2,9 pistettä ja vahva nousujohdanne! ..Vai olisiko tämä jopa kertaheitolla nelosen arvoinen?...jään makustelemaan asiaa :D


ALBANIA - Arilena Ara - Fall From The Sky
 Yllätys, yllätys Albania on vaihtanut kappaleensa esityskieleksi englannin. Aiemmin kappaleen nimi oli "Shaj". Kielimuutoksen myötä kappale kuulostaa ihan eri biisiltä. Ei mitenkään erikoisemmin suosikkini. Menee mukana...

VALKO-VENÄJÄ - VAL - Da Vidna
Tässä kappaleessa suurin plussa on oma, kaunis kieli. Tämäkin menee mukana...

KROATIA - Damir Kedžo - Divlji Vjetre
Samat sanat kuin Valko-Venäjälle... 

ITALIA - Diodato - Fai Rumore 
Tällekin samat sanat...




 
YKSI PISTE 
TANSKA - Ben & Tan - Yes 
Mielenkiintoisinta tässä esityksessä on naislaulajan asu. Kappale itsessään ihan pliisua. Mutta samalla niin tanskalaista... 
Varmasti esiintyjien intoa vei se kun yleisöä ei ollut koronaviruspelon takia. 

(Olisin halunnut TÄMÄN kappaleen voittavan Tanskan karsinnan.)



ROMANIA - Roxen - Alcohol You
En Hirveesti tykkää. Ei jää mitenkään mieleen. En saa mistään kiinni.
RANSKA - Tom Leeb - The Best In Me
 Niin imelää lällykkää että saan ihottumaa tämän kuuntelusta. Tekee pahaa.
ARMENIA - Athena Manoukian - Chains On You
Tämä kappale aiheuttaa mulle vain sellaisen "voi ei" -olon. Gangstaräppiä. Hänen äänellään olisi varmasti tehty tyylikkäämpikin kappale. Se täytyy kehua että kappale on toki niin erilainen että se tekee vaihtelevuutta ja virkistystä viisuihin. Ja noi trooppiset "ananas-kookosmaan rummut" ovat kivat. (kertokaa joku mikä tuo soitin on) :D


Lisäyksenä vielä että kappaleesta ilmestyi hetki sitten uusi versio. Se on minusta hiukan parempi kuin vanha. Laulu kuulostaa paremmalta ja kappale kaikenkaikkiaan hiukan ehjemmältä. Alla video. Tsekkaa ja vertaile! 




PORTUGALI - Elisa - Medo De Sentir
Liian rauhallista ja herkkää minun makuuni.

--------------

Siinä siis kaikki biisit. Toivottavasti muistin kaikki! Nyt suurin huoli kohdistuu siihen järjestetäänkö viisuja ollenkaan?! Koronavirus riehuu ympäri eurooppaa ja muualla maailmalla lamauttaen matkustelun, kaupat, koulut, työpaikat, hoitopaikat, harrastukset, tapahtumat jne...

Tuntuisi hassulta, että jos pienempiäkin tapahtumia perutaan ja matkustusta rajoitetaan rajusti, niin silti tuhansien, tuhansien ihmisten ympäri maailmaa, annettaisiin tulla yhteen ja samaan paikkaan. 9 suurta showta maanantai-lauantai aikavälillä (juryshow, familyshow ja pääshow molemmista semifinaaleista ja grandefinaalista) ...ja siihen vielä kaikki muut kekkerit, bileet, pressit, punaisen maton show ym ym.. ja ylipäätään koko kilpailun järjestäminen henkilökuntineen! Paljon porukkaa olisi siis Rotterdamissa samaan aikaan, ja todellakin koko maailmasta!

Nämä olisivat olleet ensimmäiset viisut joihin olisin mennyt paikan päälle. Lippuja emme olleet vielä saaneet, mutta lennot ja majapaikka on. Nyt kuitenkin alan jo toivoa että kisat järjestettäisiin tyhjille katsomoille tai että jokainen maa omassa studiossaan esittäisi ja lähettäisi tallenteen viisuihin. Juonto tapahtuisi Rotterdamissa mutta oikeiden esitysten tilalla katseltaisiin videoita. Kaikista vaihtoehdoista löytyy omat hyvät ja huonot puolensa! Ja toki olisi mukavaa jos lennot voisi jotenkin siirtää...


Tässä mietteitäni. Kommentoi ihmeessä vaikkapa sinun top 5 viisubiisit 2020. Entä suosikkisi edellisiltä vuosilta? Olisi kiva kuulla muiden mielipiteitä! :)

Minun top 6:

ISLANTI
LIETTUA
UKRAINA
MOLDOVA
POHJOIS-MAKEDONIA
VENÄJÄ

Kaikesta (koronasta) huolimatta toivon kaikille hyvää viisukevättä! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti