tiistai 2. lokakuuta 2018

Maidoton vadelma-suklaakakku



Ihanan haasteellista ja hirveän vastuullista on tehdä erikoisruokavalioihin sopivia kakkuja. Kaverillani on maitoallergia ja tällaisen kakun suunnittelin kaveriporukkamme pikkujouluihin viime vuonna. Unohdin silloin ottaa kakusta kuvan. Kaverini tykästyi kakkuun niin että halusi samaa tyttärensä syntymäpäiville. :) <3 Ja nyt tuli tilaisuus ottaa kuva blogijuttua varten! :D




POHJA

5dl vehnäjauhoja
3,5dl sokeria
1,5 tl soodaa
2-3 tl vaniljasokeria
200g maidotonta margariinia
3-4rkl kaakaojauhetta
1tl suolaa
2,5dl vettä (tai kahvia)
1dl Oatly kaura -creme fraichea
2 munaa

Sekoita kulhossa vehnäjauho, sokerit ja sooda. Sulata voi ja sekoita sen joukkoon kaakao, suola ja vesi. Sekoita kaakaoliemi jauhoseokseen. Lisää kauraranskankerma ja munat. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa kaksi n.24cm irtopohjavuokaa leivinpaperilla. Jaa taikina vuokiin. Paista 200 asteessa n. 20min. Anna jäähtyä.

Halkaise toinen pohja. Kelmuta 24cm irtopohjavuoka ja laita toinen halkaistuista kakkulevyistä vuoan pohjalle. Kostuta vadelmamehulla.

SUKLAATÄYTE

1prk Oatly vaniljakastiketta
1,5 prk Oatly påMackan maustamatonta "tuorejuustoa"
145g maidotonta tummaa suklaata (esim. Panda)
(Sokeria)
1,5tl vaniljasokeria

Vaahdota vaniljakastike sähkövatkaimella kuohkeaksi. Sulata suklaa. Notkista "tuorejuusto" kulhossa vaniljasokerin kanssa. Sekoita mukaan suklaasula. Sekoita puolet vaniljavaahdosta suklaaseokseen sähkövatkaimella vatkaten. Loput vaahdosta nostele kevyesti nuolijalla, jotta seoksesta tulee mahdollisimman kuohkeaa ja kevyttä. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada vuokaan ensimmäisen kakkupohjan päälle. Nosta toinen halkaistu kakkulevy päälle, paina kevyesti ja kostuta vadelmamehulla.

VADELMATÄYTE

1prk Oatly vaniljakastiketta
1,5prk Oatly påMackan maustamatonta "tuorejuustoa"
250g vadelmasosetta tai -pyreetä
4 liivatelehteä 
3rkl vadelmamehua
Mansikkatomusokeria
1,5tl vaniljasokeria 
n. 2dl kotimaisia pakastevadelmia

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Notkista toisessa kulhossa "tuorejuusto" ja lisää sen joukkoon vadelmasose, vaniljasokeri ja hiukan mansikkatomusokeria (tai tavallista sokeria). Kuumenna vadelmamehu ja sulata liivatteet siihen. Kaada liemi vadelmaseoksen joukkoon hyvin vatkaten. Nostele joukkoon vaniljavaahto. Kaada puolet vadelmatäytteestä vuokaan, keskimmäisen kakkupohjan päälle. Ripottele päälle jäiset vadelmat ja kaada loppu täyte niiden päälle. Nosta paksu kakkupohja kaiken päälle ja kostuta hyvin. Kääri vuoka kelmuun ja jätä kevyen painon alle jääkaappiin yöksi. Kumoa kakku tarjoilupäivänä lautaselle ja koristele.

KUORRUTE

n. 2dl Mansikkatomusokeria
Vettä tai sitruunamehua

Sekoita tomusokeriin nestettä sen verran (aika vähän) että saat levitettävän kuorrutteen. Levitä kakun päälle ja anna valua reunoilta. 

TAI

1 ison kananmunan valkuainen
1dl mansikkatomusokeria

Vaahdota sokeria ja valkuaista sähkövatkaimella kulhossa n. 3-5min, kunnes se on kuohkeaa. Koostumusta voit viilata lisäämällä valkuaista tai tomusokeria. Levitä kakun päälle ja anna valua reunoilta. 

Jos mansikkatomusokeria ei ole saatavilla, käy hommaan myös tavallinen tomusokeri ja halutessasi pinkki elintarvikeväri.

Tykitä kakun pinta täyteen pinkkejä karkkeja, sokerihelmiä, sokerikukkia, nonparellia, syötävää glitteriä... ja halutessasi arkartelepaskartele kiva viirinauhakoriste kahdesta grillitikusta, langanpätkästä ja paperinpaloista. Luovuus valloilleen! :)

Muista tarkistaa erityisruokavaliovaatimukset myös koristeista. Muistaakseni joku noista karkeista "saattoi sisältää maitoa", mutta se ei kuulemma haitannut koska kaverini allergia on siedätyshoitoa sietävää mallia. Mutta tarkkana kuitenkin näiden kanssa! :)


Ja toki kukin voi valita omat maidottomat tuotteet kakkuun mieltymystensä mukaan. Minä olen tykästynyt Oatlyyn. Ylipäätään haluan mielummin kauraa kakkuihini kuin esim. soijaa. Kookos olis mulle ok myös mutta moni inhoaa sen makua. Tätä juttua kirjoittaessa mun oli pakko mennä hakemaan jääkaapista Oatly vaniljakastikepurkki. Sellainen oli jäänyt jääkaappiin pyörimään. Se on niiiin hyvää! Pakastimesta vähän puolukoita kylkeen...nam nam! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti