tiistai 25. syyskuuta 2018

Sitruuna-lakritsikakku


Lempivärini ja lempimakuni... kaikki samassa paketissa!

Tämä kakku meni omalle työpaikalleni...


Joskus on vain luotettava omaan makuaistiin ja intuitioon. Niin tein keväällä kun mietin että mitä ihmettä vien työkavereille synttäritarjoamisikseni. Mua ihan mahdottomasti himoitti ajatus sitruunan ja lakritsin liitosta kakussa. Ne siruunalakut, joita sai ennenvanhaan vain ruotsinlaivalta.. ne olivat inspiraationi! Mietin kyllä kovasti että mitäs jos työkaverit eivät tykkää tästä yhdistelmästä. Mutta toisaalta aika harva suomalainen kieltäytyy lakritsista tai salmiakista...
 

Tämä kakku lähti päiväkotiin..

Täytin pyöreitä ja siksi halusin tehdä kunnolliset ja kauniit täytekakut. Kakkuja tein kolme kappaletta. Olen töissä ryhmiksessä ja samassa pihapiirissä on myös päiväkoti. Molempiin taloihin tein kakun, koska päiväkodin porukka on yhtälailla työkavereitani ja halusin heillekin tarjota. He saivat renkaan mallisen kakun ja omaan työyksikkööni vein tuon kuvan nro 2 kakun. Tämän tekstin alla taas on kakku, jota tarjosin veljeni perheelle kun he tulivat käymään kahvilla. Kolme kakkua samalla vaivalla!


Tästä herkutteli veljeni perhe...

Pohjana oli gluteeniton sokerikakkupohja. Täytteeksi tuli sitruunatäytettä ja hopeatoffeetäytettä, sekä molempien pohjalle sitruunalla maustettuja persikkapaloja. Kuorrutus on marenkivoikreemiä ja musta lätäkkö on täytteestä jäänyttä hopeatoffeekastiketta. Päälle etsin irtokarkkihyllyn kaikki keltaiset ja mustat karkit.


KAKKUPOHJA
25-26 cm vuokaan - n. 18 hengelle

6 munaa
2,25dl sokeria
2dl gluteenitonta jauhoseosta
1dl perunajauhoa
1,5tl leivinjauhetta
1,5tl vanilliinisokeria

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi ne taikinaan. Sekoita varovasti, mutta huolellisesti tasaiseksi taikinaksi. Leivinpaperoi kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 150-175 asteisessa uunissa mielellään alatasolla 40-50 min. Uunit ovat erilaisia. Tarkkaa paistoaikaa ja -lämpöä on mahdotonta tässä sanoa. Minäkään en tunne omaa uuniani näiden gluttisten pohjien kanssa.

Kumoa kakku ja anna jäähtyä vuoan alla mielellään seuraavaan päivään.
 
Pohjan voi leipoa samalla ohjeella myös vehnäjauhosta. Gluteeniton jauhoseos vain korvataan vehnäjauholla ja silloin kakkuvuoan voi leivittää vaikka mannaryyneillä. Paistoaika on 50min - tunti.

SITRUUNATÄYTE

1-2 isoa tölkkiä säilykepersikoita

Pilko persikat pieniksi paloiksi. Osan/puolet voit vaikka soseuttaa. 

Sitruunakiisseli:

3 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1,5dl vettä
1,5dl sokeria
3rkl maissitärkkelystä

Lisäksi:

250g maitorahkaa
3dl vispikermaa
vaniljakreemijauhetta

Laita ainekset kattilaan ja kuumenna niin että seos sakenee ja pulpahtaa. Siirrä kattilasta eri astiaan jäähtymään. Jos haluat, voit siivilöidä kiisselistä sitruunan kuoriraasteen pois. Jäähdytä hyvin.

Vaahdota kerma. Ota kiisselistä n. kolmannes ja sekoita se persikkapaloihin. Sekoita loppuun sitruunakiisseliin maitorahka. Nostele joukkoon kermavaahto. Jos täyte tuntuu vetelältä, lisää sekaan vaniljakreemijauhetta. Lisää sokeria tarvittaessa.

HOPEATOFFEETÄYTE

150g hopeatoffeita
2dl kuohukermaa
3dl vispikermaa
vaniljakreemijauhetta

Sulata karkit kuohukermaan kattilassa. Muista sekoitella jatkuvasti. Laita seos viilenemään jääkaappiin mielellään yön yli. Seoksen täytyy olla jääkylmää. 

Vaahdota vispikerma. Ota koristelua varten hopeatoffeekastikkeesta eroon pari-kolme ruokalusikallista. Vaahdota loppu kastike sähkövatkaimella vaahdoksi. Sekoita joukkoon kermavaahto. Tarvittaessa lisää vaniljakreemijauhetta jämäköittämään täytettä


Halkaise kakku kolmeen osaan. Kelmuta sama kakkuvuoka jossa paistoit kakun. Laita ensimmäinen kakkupohja vuokaan ja levitä sen päälle reilusti persikkasurvosta. Levitä sitruunatäyte persikkatäytteen päälle. Nosta keskimmäinen kakkupohja täytteen päälle ja painele kevyesti. Levitä sitten taas persikkatäytettä ja sen päälle hopeatoffeetäyte. Nosta viimeinen pohja täytteen päälle ja kostuta sitä ihan hiukan jollain mehulla, maidolla tai sokerivedellä. 

KORISTELU

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

5 valkuaista
2,5dl sokeria
250g huoneenlömpöistä, pehmeää voita
2tl vaniljasokeria
Keltaista elintarvikeväriä


Laita valkuaiset ja sokeri teräskulhoon ja kulho kattilan päälle vesihauteeseen sitten kun vesi kiehuu. Anna veden kiehua pienesti ja vispaa valkuaisia käsivispilällä koko ajan, kunnes sokeri sulaa ja seos on n. 65 asteista. Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa sähkövatkaimella kunnes seos on n. 28 asteista ja kulhon reuna tuntuu suunnilleen huoneenlämpöiseltä. Kylmä vesihaude voi nopeuttaa hommaa huomattavasti. Lisää voi pieninä nokareina vähän kerrassaan ja vatkaa huolellisesti kreemin joukkoon. Kreemi muuttuu tod. näk. jossain vaiheessa ihan rakeiseksi (ainakin minulla melkein heti kun kaikki voi on lisätty), mutta vatkaa sinnikkäästi, niin siitä tulee jälleen pehmeää ja sileää. Loppua kohden hidasta koneen nopeutta. Värjää kreemi keltaiseksi ja sivele se kakun päälle palettiveitsellä. Ensin ohut kerros, sitten paksumpi.

Sekoita eroon ottaamaasi hopeatoffeekastiketilkkaan mustaa elintarvikeväriä, niin saat siitä dramaattisemman mustan. Roiski, kaada ja valuta kastike kakun päälle. Epäsymmetria ja valumat reunan yli näyttävät kivalta. Koristele kakku sitruunaviipaleilla, karkeilla, nonparelleilla jne.



Tämä , vähän isompi kakku lähti eräille toisille syntymäpäiville. Mitä sekaisempi "hässäkkä" kakun päällä, sen hauskempi lopputulos. :)




Helmiäissuihketta, syötävää glitteriä, kimallegeeliä, sokerihelmiä ja -tähtiä.

Tämä ilotulituskakku taas ei ole ollenkaan saman näköinen kuin yllä olevat kakut, mutta otin sen tähän postaukseen mukaan, koska sisus on ihan samaa makua. Kakun ulkonäöksi toivottiin ilotulitusta ja minun visioni aiheesta oli tällainen.

Grillitikkuja, kultanauhaa, hopealametta...

Rätinän ja paukkeen melkein kuulee :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti